Als puber kreeg ik de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Na een bezoek aan een natuurdiëtiste en het aanpassen van mijn eetpatroon was ik grotendeels van mijn klachten af.
Gezond eten vond ik daarom belangrijk. Mijn dag begon ik vaak met een groene smoothie, at regelmatig een eitje en belegde mijn zuurdesembrood met avocado en tomaat. Aangezien kruiden een medicinale werking kunnen hebben, bestrooide ik mijn eten rijkelijk. Twee keer per week kocht ik een flesje Kombucha omdat dat zo gezond voor je darmmicrobioom zou zijn. Maar echt goed, voelde ik me niet.
Gezonde voeding maakte mijn klachten alsmaar erger
Voeding is persoonlijk. Er is geen ‘one size fits all‘. Hoe gezonder ik at, hoe meer last ik kreeg van puistjes, jeuk, duizelingen, pijnlijke menstruaties en hoofdpijn. Ik begreep er niets van. Mijn lichaam leek heftiger en op steeds meer voedingsmiddelen te reageren.
Aangezien ik nogal gefascineerd ben door het menselijk lichaam, wilde ik weten waar mijn klachten vandaan kwamen. Na het eten van zuurkool of soja kreeg ik namelijk steevast last van hevige jeuk, wat zich langzaam over mijn hele lichaam verspreide. Gek werd ik ervan!
Histamine intolerantie
Na uitgebreid onderzoek en flink wat Googlen, ontdekte ik de term ‘histamine intolerantie‘. Deze symptomen kon ik allemaal afvinken:
- Jeuk
- Acne
- Duizeligheid
- Loopneus
- Verstopte sinussen
- Pijnlijke menstruaties
- Hoofdpijn
- Brijachtige ontlasting
- Hartkloppingen
- Misselijkheid
- Netelroos
- Lage bloeddruk
Daarnaast kunnen ook de volgende klachten optreden:
- Slapeloosheid
- Eczeem
- Depressieve gevoelens
- Onrust
- Benauwdheid
- Veelvuldig niezen
Histamine is een lichaamseigen stof en behoort tot de ‘biogene aminen‘. Deze stofjes stimuleren de zenuwuiteinden van het autonome zenuwstelsel en spelen een cruciale rol in verschillende lichamelijke processen. De term “histamine intolerantie” is daarom niet volledig accuraat, maar wordt wel vaak gebruikt om een overschot aan histamine aan te duiden.
Met ontlastingsonderzoek aan de slag
Histamine wordt niet alleen door het lichaam aangemaakt, maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook veel histamine bevatten. Hoe ouder een product, hoe meer histamine erin zit. Zo zijn oude kaas, rode wijn en salami voorbeeldeen van histamine rijke producten.
Normaal gesproken zou je lichaam in staat moeten zijn om histamine af te breken, maar bij sommige mensen stroomt het emmertje met histamine over en slaagt het lichaam daar niet meer in.
Histamine intolerantie kan verschillende oorzaken hebben. Alleen het vermijden van histaminerijke voeding is geen oplossing. Dit kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en pakt de oorzaak niet aan. Daarom heb ik o.a ontlastingsonderzoek ingezet om op die manier dit probleem bij de wortels aan te kunnen pakken ipv afhankelijk van een antihistaminicum te moeten zijn.
In mijn praktijk help ik cliënten die worstelen met soortgelijke klachten. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vul het contactformulier in. Dan neem ik contact met je op en kunnen we vrijblijvend een belafspraak inplannen om te kijken wat ik voor je kan betekenen.